Spelbolagens appar borttagna

Spel

Nu har Lotteriinspektionen hittat ett sätt att sätta käppar i hjulet för de utländska spelbolagen i Sverige. De har nämligen fått Apple att ta bort bolagens spelappar. Detta tilltag har dock fått mycket kritik från olika håll.

4916010-apple-iphone

Lotteriinspektionen har länge försökt sätta stopp för spel på utländska spelbolag. Men eftersom det enligt EU:s bestämmelser är tillåtet för svenskarna att spela på utländska bolag via nätet, har det varit omöjligt. Nu har Lotteriinspektionen däremot lyckats sätta stopp för spelet via appar i Apples mobiltelefoner, med hjälp av just Apples egna regler, skriver Metro. Apple har nämligen ett regelverk som begränsar tillgången till spel som inte har ett tillstånd i Sverige. Med dessa regler som underlag har lotteriinspektionen fått Apple att självmant dra in 45 appar från App store. Läs mer.

Fortsatt spel på sajterna

Även om de svenska konsumenterna inte längre kan ladda ner dessa appar, kan de fortsätta spela på sajterna som vanligt i mobiltelefonens webbläsare eller på datorn. De flesta av dessa utländska spelbolag har anpassat sina sajter så att de passar att spela i mobilen och vissa är till och med renodlade mobilsajter. Sedan finns det några spelsajter som exempelvis MrMega, som endast har spel i datorn men som förmodligen kommer satsa på mobilspel senare.

Får kritik från politiker

Lotteriinspektionen får mycket kritik för att de gjort så att apparna tagits bort. Detta på grund av att det kommer allt fler krav på att öppna upp för utländska spelbolag och att den svenska spelmarknaden ska avregleras. Politiker säger även till medierna att den svenska regeringen borde upplysa Lotteriinspektionen om att man planerar på att avskaffa spelmonopolet i Sverige och att de därför inte bör jaga privata spelbolag, eftersom det inte är de som är problemet just nu.